Antroposofische zorg

Aandacht voor jou als geheel

Jij bent nodig voor je genezingsproces

Zorg 26 april 2019door beheerder
Jij bent nodig voor je genezingsproces

Artikel uit het blad van Antroposana – Antroposofische patiënten- en gezondheidsvereniging Nederland| Voor het volledige artikel klikt u hier.

Een gesprek met antroposofisch huisarts Jeannette van der Schuit over de de samenhang tussen auto-immuunziekten, allergieën en de ik-organisatie van de mens. Als antroposofisch huisarts verdiepte zij zich in dit gebied.  

Wat gebeurt er nu eigenlijk als we ziek worden?

Jeannette: ‘Je kunt ziekte zien als een onvermogen van ons zelfregulerend organisme: ons immuunsysteem raakt uit balans als het ons niet lukt om alles wat we tot ons nemen, onszelf eigen te maken.

Dat eigenmaken doet onze ik-organisatie, die verantwoordelijk is voor de regie bij de vorming van ons fysieke lichaam. Het is een soort kenniscentrum dat waakt over ons lijf door waar te nemen, te verwerken en te reageren als het moet. Het is deze geestelijke individualiteit die onze ziel en ons lichaam tot in de eitwitstructuur vormgeeft en organiseert. Dat verklaart ook meteen waarom er in de dierenwereld nauwelijks auto-immuunziekten voorkomen – alleen mensen hebben een ‘ik’.

In het geval van auto-immuunziekten blijken vrouwen ontvankelijker dan mannen. Waarschijnlijk hangt dit samen met de vrouwelijke constitutie, die van zichzelf al iets losser en minder aards is dan die van mannen. Voorbeelden van auto-immuunziekten zijn een niet goed werkende schildklier, coeliakie, reuma en diabetes type 1. In mildere vorm, wanneer er geen sprake is van veranderingen in de structuur van eigen cellen, spreken we van allergieën.’

De hele mens

‘Antroposofische artsen kijken anders naar allergische aandoeningen en behandelen deze ook anders. Zij gaan uit van de gehele mens en zien allergie als een veranderd reactievermogen van de patiënt – en dat kan best tijdelijk zijn. Een immuunsysteem is immers continu in ontwikkeling en de ik-organisatie ook. Het ligt dus niet aan de stofjes zelf, maar aan hoe jij daar, op dat moment, op reageert.

Ik zoek met de patiënt naar manieren waarop hij meer ‘in’ zijn systeem komt: uit het hoofd, in hart en nieren bij wijze van spreken. We versterken de incarnerende processen. Warmtehuishouding bijvoorbeeld: kleed je warm en neem regelmatig een bad met etherische oliën van bijvoorbeeld rozemarijn of lavendel. Koorts onderdruk ik liever niet – mits goed begeleid kan koorts je enorm helpen om schoon schip te maken. Het versterkt je immuunreactie en zet aan tot antivirale activiteit. Koorts activeert ook actieve substanties als hormonen. Dat is het mooie van de antroposofische geneeskunde: we werken niet alleen in op het immuunsysteem, maar doen dat samen met de patiënt. We spreken je aan op jouw zelfregulerend vermogen.

Zodra je je eigen kracht hervindt, komt ook je ik-kracht terug. Een deel van mijn werk bestaat dus uit het samenwerken aan bewustwording en die ook als zodanig benoemen: jij bent nodig voor het genezingsproces.’

‘Na dertig jaar huisartspraktijk ben ik nog altijd enthousiast over de mogelijkheden van antroposofische therapieën en geneesmiddelen. Mensen denken soms dat ik als antroposofisch huisarts geen voorstander ben van medicijnen. Dat is zeker niet zo, maar ik maak wel andere keuzes. Het is een kunst om de juiste diagnose te stellen en het is tegenwoordig ook een kunst om helemaal uit te zieken. Mensen gunnen zichzelf nauwelijks de tijd om te herstellen van bijvoorbeeld een stevige griep. Soms is het dus een kwestie van geduld oefenen, zodat bijvoorbeeld koorts zijn werk kan doen. Andere keren adviseer ik juist om bijtijds te beginnen om een proces goed te begeleiden, soms zelfs pro-actief. Wat ik in feite doe is het ziekteproces niet op zijn beloop laten, maar in banen leiden.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons hier