Antroposofische zorg

Aandacht voor jou als geheel

Werken in de antroposofische gezondheidszorg

Werken in de Antroposofische Zorg 8 januari 2019door beheerder
Werken in de antroposofische gezondheidszorg

In Nederland zijn verschillende zorgorganisaties die werken vanuit een antroposofische mensvisie. Centraal hierbij staan de gelijkwaardigheid tussen begeleider/hulpverlener en cliënt en de ontwikkeling van ieder individu in verbinding met de mensen en de wereld om zich heen.

In de antroposofische gezondheidszorg richten we ons vooral op wat goed gaat en op het versterken van eigen initiatiefkracht, in plaats van op wat niet goed gaat. We leggen het accent op kwaliteiten, talenten, wensen en mogelijkheden van mensen.

Binnen de antroposofische gezondheidszorg zijn diverse functies te vinden. Medewerkers zijn regulier opgeleid, maar hebben zich daarnaast verdiept in de antroposofische visie op mens en gezondheid. Ze beschikken dus over een extra perspectief. Antroposofische gezondheidszorg is wat betreft diagnose en therapie een verruiming van de reguliere geneeskunde. Door de gezonde en zieke mens en ook de natuur met een spirituele blik waar te nemen, ontstaan nieuwe inzichten.

Antroposofische organisaties gaan verder dan het alleen het waken over iemands fysieke en psychische welzijn. Het gaat om het vinden en benutten van ontwikkelingsmogelijkheden. Daarvoor zijn een goede sfeer, het mogen zijn wie je bent, het aandacht hebben voor elkaar en het voelen dat je van waarde bent belangrijke voorwaarden. Als medewerker speel je daarbij een belangrijke rol. Een ‘luisterende’ houding is voor medewerkers van antroposofische organisaties essentieel.

Voel je je aangesproken door deze visie?

Kijk dan eens op de website van een van de grotere antroposofische zorgorganisaties. Zij staan altijd open voor een gesprek met jou!

 • De Seizoenen – woon- en werkgemeenschappen voor mensen met een verstandelijke beperking, meervoudige handicap en / of gedragsproblematiek
 • Lievegoed –  psychiatrie, verslavingszorg, verstandelijke beperking
 • Raphaelstichting – biedt zorg aan mensen met een verstandelijke beperking en actief in de psychiatrie en verpleeghuiszorg
 • Stichting Orion – zorginstelling voor jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking
 • OlmenEs – gemeenschap voor volwassenen met een verstandelijke beperking in Noord Nederland

Deel dit artikel

3 reacties op "Werken in de antroposofische gezondheidszorg"

 1. De slogan ‘Aandacht voor jou als geheel’ vat eigenlijk heel in het kort samen wat antroposofische zorg nu precies is. Behalve het handige overzicht van zorgverleners per regio biedt deze site heldere, concrete uitleg over waar antroposofische zorg nu eigenlijk voor staat. “Natuurlijk ben je meer dan wat botten, spieren en zenuwen met een velletje eromheen. Veel mensen maken al het onderscheid tussen lichaam en ziel. Een antroposofische zorgverlener betrekt er nog twee aspecten bij; namelijk vitaliteit (je zelfherstellend vermogen) en spiritualiteit of zingeving. Zaken die je met het blote oog niet kunt zien. Maar die er wel degelijk toedoen. Net zoals je liefde niet kunt zien, maar wel weet dat die er is.” Wie meer verdieping zoekt, kan doorklikken naar allerlei interessante achtergrondartikelen, bijvoorbeeld dit interessante artikel over het verschil tussen antroposofische en homeopathische geneesmiddelen, of een overzicht van instellingen die wetenschappelijk onderzoek doen naar antropsofische gezondheidszorg.  Ook als je meer wilt weten over werken in de antroposofische gezondheidszorg of instellingen die opleidingen daarvoor aanbieden, ben je op deze website aan het goede adres.

 2. Annemarie Baltus schreef:

  Geachte ,
  Ik ben HBO verpleegkundige met brede ervaring in reguliere gezondheidszorg. Ik zou graag meer willen weten t.a.v opleidingen en werken in de antroposofiche gezondheidszorg. Ik ben destijds opgeleid met een holistische mens-visie.
  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,
  Annemarie

 3. beheerder schreef:

  dag Annemarie,

  als je al HBO verpleegkunde hebt gedaan kun je bij 2 organisaties kijken of er scholingen zijn waar je mee aaan de slag kan.
  De Academie antroposofische gezondheidszorg biedt nascholingen (1 tot 3 dagen) en opleiding (interdisciplinaire basismodule) . Meer informatie vind je op http://www.academieag.nl
  Of bij Plegan, de geeft scholing voor verpleegkundigen en verzorgenden geïnspireerd door antroposofie, via http://www.plegan.nl

  Hartelijke groet,
  WG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons hier