Antroposofische zorg

Aandacht voor jou als geheel

Moedermelk, meer dan voeding alleen

Zorg 28 juni 2019door beheerder
Moedermelk, meer dan voeding alleen

Artikel uit het blad van Antroposana – Antroposofische patiënten- en gezondheidsvereniging Nederland| Voor het volledige artikel klikt u hier.

Tekst door Inica Loe ; Fotografie van Heidi Arts en blog-afbeelding van PublicDomainPictures via Pixabay

´Jonge moeders willen niet alleen een zorgzame moeder zijn, maar ook een goede vriendin én een leuke vrouw voor hun partner. Daarnaast hebben ze zware financiële verplichtingen, dus kunnen ze niet zomaar minder gaan werken. In de eerste week na de bevalling vragen ze zich af: hoe ga ik dat allemaal doen? Kan ik werk en borstvoeding wel combineren? We zijn gewend geraakt grip te houden op ons leven, maar het gedrag van een pasgeboren kindje is niet zo ´maakbaar´ als we verwachten. Als je kind niet goed drinkt, hoe ga je daar dan mee om? Het kost tijd om gewend te raken aan een nieuwe situatie.’ 

Janneke van Dijk – foto: Heidi Arts

Janneke van Dijk:

Voor mij heeft antroposofie te maken met liefdevolle aandacht en de afwezigheid van chaos. Je gaat beter kijken en op een gegeven moment komt er een soort rust, als van een zuivere toon. Je laat de ruis achterwege. Lang stond ik tussen twee werelden. Ik kreeg vragen over het zijden mutsje van mijn baby: waarom mag hij die muts niet af, het is hier toch niet koud? Ik merk dat ik nu meer kan verwoorden wat ik eerst alleen voelde. Dan kan ik uitleggen dat je je kindje wil beschermen tegen een teveel aan indrukken van buitenaf. Steeds beter leer ik de taal van de antroposofie verstaan en krijg ik inzicht in de samenhang van het antroposofisch gedachtegoed. Ik vind het boeiend om te zoeken waar de antroposofie de lactatiekunde zou kunnen verrijken.
Veel moeders zijn zich er van bewust dat borstvoeding belangrijk is, maar door ze dat te vertellen heb je ze nog niet geholpen om het ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Ik denk dat we daar nog veel kunnen winnen. Als je ook weet hoe en niet alleen waarom kunnen meer moeders en kinderen profiteren van borstvoeding.´

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons hier