Antroposofische zorg

Aandacht voor jou als geheel

Mogelijkheden om voor jezelf te zorgen

Zorg 20 december 2018door beheerder
Mogelijkheden om voor jezelf te zorgen

Antroposofische zelfzorg

De antroposofische gezondheidszorg wil de eigen gezondheid van de mens stimuleren.
Antroposofische zorg heeft een sterk preventieve werking en kan de “kwaliteit van leven” verbeteren.
Aandoeningen worden niet zozeer bestreden: eerder wordt het zelfherstellend vermogen van de mens aangesproken.

Antroposofische en homeopatische geneesmiddelen 

Er bestaat een grote overeenkomst tussen antroposofische en homeopathische geneesmiddelen.

Beide maken gebruik van de rijkdom die de natuur aan geneeskrachtige substanties biedt, in de vorm van mineralen, geneesplanten en dierlijke substanties. De overeenkomst zit ook in de bijzondere wijze van de bereiding van de geneesmiddelen: het verdunnen, het zogenaamde potentiëren.
Bij het potentiëren wordt bereikt, dat de in de substantie verborgen krachten werkzaam worden in plaats van de chemische stoffen.

In het begin van deze eeuw heeft Rudolf Steiner met de antroposofie duidelijk gemaakt, vanuit welke achtergronden de homeopatische principes te begrijpen zijn. Hahnemann zei al, dat bij een homeopatisch middel niet de materie, maar de geest werkt. Rudolf Steiner heeft dat bevestigd.

Ook heeft Steiner de weg gewezen, om de natuur, de plantenwereld en de minerale wereld zo te leren kennen, dat we kunnen gaan begrijpen wat de genezende kwaliteiten ervan zijn.

Door een plant grondig te bestuderen, zowel in detail als vanuit de omgeving, zowel qua inhoudsstoffen als wat betreft het gebaar, komen we ook tot een beeld; een beeld van de kwaliteit en van de werkzaamheid van de plant.

Dit beeld kan vervolgens benut worden bij een ziekte.

Verschil: potentiëren is niet het enige

Het potentiëren is in antroposofische geneeskunde wel belangrijk, maar het is niet de enige methode bij de geneesmiddelenbereiding.

Er worden bijvoorbeeld ook zalven met een 10%-concentratie van de plant gebruikt.

Ook is het principe van het gelijke geneest het gelijke, slechts één van de principes in de antroposofische geneeskunde. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk een ziekteproces juist met het tegenovergestelde te behandelen (zoals kou met warmte behandeld wordt).

Tenslotte is er een verschil in het gebruik van hoge potenties in de antroposofische geneeskunde en in de homeopathie. In de homeopathie zijn zeer hoge potenties zoals C200 niet ongewoon. De kracht van deze potenties is soms indrukwekkend. Met het innemen van éénmaal een paar korreltjes wordt dan een effect bereikt, dat wekenlang aanhoudt. Afgezien van het probleem dat ontstaat, als dit een negatief effect is, is zo’n werking een aanwijzing, dat hier met te sterke krachten gewerkt wordt. De behandeling dreigt hier net zo dwingend te worden als het met het gebruik van de gangbare, biochemische geneesmiddelen het geval is. Bij potenties boven de D30 zouden er te sterke geestelijke werkingen kunnen ontstaan.

Ziekte goed doormaken

Het gaat er bij ziekte niet om de ziekte en de ziektesymptomen zo snel mogelijk te laten verdwijnen.
Het gaat meer om het goed doormaken van de ziekte en daarmee het volledig en goed genezen.

Dit genezen is een proces, een weg.

De geneesmiddelen zijn er om de zieke te stimuleren en te begeleiden op deze weg naar genezing.

Zelfzorg

Gezondheids- en patiëntenvereniging Antroposana publiceert een overzicht met mogelijkheden goed voor jezelf te zorgen. Deze zorginformatie is door antroposofische artsen gecontroleerd.

Deel dit artikel

Reactie op "Mogelijkheden om voor jezelf te zorgen"

  1. Jan JC Saal schreef:

    Hier zou ook verwezen kunnen worden naar nummer 20 van de brochures “Gezichtspunten” Gids voor ziektepreventie en zelfmedicatie.
    Jan JC Saal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons hier