Antroposofische zorg

Aandacht voor jou als geheel

Uitwendige therapie

Zorg 12 april 2019door beheerder
Uitwendige therapie

Uit de praktijk van de verpleegkunde antroposofische zorg

Door Marion Gores, antroposofisch verpleegkundige in Arnhem

Een weg zoeken..

Of ik nu met de auto ga, met het OV of op de fiets, ik moet altijd zoeken waar ze wonen; Hans en Mariëtte. Zo’n nieuwbouwwijk waar stadsarchitecten hun eigen logica- en nieuw verworven inzichten op los hebben gelaten.

Veertig en een dwarslaesie

Toch ken ik hen al een paar jaar. Hans, een ambitieuze veertiger die als jonge adolescent een hoge dwarslaesie heeft opgedaan in de sport die hij al even ambitieus beoefende. Mariëtte, een gezonde ‘lopende’ leeftijdgenoot, die zijn meisje werd en bleef, ondanks de dwarslaesie van Hans.  Ze trouwden en zij ging voor hem zorgen en doet dat nog altijd.

Ik leerde hen kennen doordat ze per e-mail een vraag aan me voorlegden over de gezondheid van Hans. Hans werd namelijk bij tijd en wijle gekweld door krampaanvallen in zijn buikgebied. Kramp die zo hevig was en alles overheersend. Het putte hem helemaal uit. Niemand wist hoe deze kramp te lijf te gaan, een kramp die hem een normaal leven onmogelijk maakte.

Kamille buik kompres

Ik nam me voor om Mariëtte het kamillebuikkompres aan te leren als ondersteunend middel tegen deze kramp, zodat ze dat in de toekomst, als dit het juiste is, in kan zetten wanneer het nodig is.

Kamille; de fijne luchtige plant die bescheiden en dienstbaar de zonnige droge plekken opzoekt waar de grond wordt omgewerkt, alsof ze ook daar iets te bieden heeft.
Afbeelding van NikolayFrolochkin via Pixabay

Met verschillende wollen en flanellen doeken en wikkels, kamilleolie en een trommeltje gedroogde kamille ben ik naar hen toegegaan. In de moderne ruime nieuwbouwwoning, verzorgd en sfeervol heb ik voor het eerst kennis met hen gemaakt.

Al snel werd duidelijk dat ik hier met een hecht team van doen had die op elkaar zijn ingespeeld.

Mariëtte gaf blijk van haar onconventionele houding t.o.v. de geneeskunde en de zorg. Ze zoekt en snuffelt in boeken of op websites tot ze een oplossing vind voor de gezondheidsproblemen van Hans die ze al jaren talloze keren sinds de dwarslaesie samen hebben geslecht .

Moeiteloos volgt ze mijn aanwijzingen op waardoor ik de keuze kan maken voor de moeilijkste maar meest werkzame variant van het kamillekompres, namelijk die gedrenkt in de hele kamillethee. Vol vertrouwen verliet ik het pand.

Lange tijd hoor ik niets ( geen bericht goed bericht) maar steeds  als er weer een vraag is krijg ik een mail en al naar gelang het probleem zoek ik met hen een oplossing of bezoek hen om iets aan te reiken.

Onderbeen inwrijving

Tot het er om ging om Mariëtte de onderbeen-inwrijving aan te leren.

Het lichaam van Hans, wat door de dwarslesie gevoelloos is geworden moet de innerlijke aandacht en warmte ontberen van de eigenaar die zich liever bezig houd met zijn interessante werk of hobby’s.

Het lijkt op de tweede plaats te komen maar dat lichaam wil aandacht zorg en vooral aanraking en warmte. Dus om te beginnen maar eens een onderbeeninwrijving met een zachtgeurende olie met warme handen gegeven. Dat kan weer rust brengen in de gevoelloze maar onrustige benen van Hans

Tijdens deze middag vertelden beiden zo langs hun neus weg dat het kamillekompres nog steeds haar dienst bewijst. Als trouwe bondgenoot wordt het ingezet als er weer krampen optreden. In het begin was het zoeken geweest omdat Hans, de lucht die vrij kwam in zijn darmen door het kompres, niet goed kwijt kon als hij in bed bleef liggen. Als hij echter in de rolstoel zit lukt dat wel. Zo hebben zij de toepassing naar hun eigen hand gezet..

En zo is het geen gebaand pad, geen logische route die ze gaan, Hans en Mariëtte, die wonen in een moderne nieuwbouwwijk waar ze zo op hun plaats zijn omdat daar ook de route alles behalve logisch is.

Ik stap op de fiets en rijdt in een ruk moeiteloos door naar huis. Blij dat ik weer even een teamspeler mocht zijn in dit goedlopend team waar deze twee de baas zijn.


Andere uitwendige toepassingen vind je in het boek : Uitwendige therapie; Wikkels, Kompressen, baden. Geschreven door verpleegkundigen Ina Emous, Sonja van Hees, Katie Willink-Maendel en Mirjam Zonneveld.

Deel dit artikel

Reactie op "Uitwendige therapie"

  1. Het project richt zich op het aantonen van de werkzaamheid van uitwendige therapie met Gember batches bij patienten met knie artrose. Met dit project wordt een bijdrage geleverd aan het vinden van nieuwe of additionele therapieen voor artrose die minder bijwerkingen hebben dan de bestaande therapieen met medicijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons hier